Malin Stresscoach tipsar: Så hanterar du en stressig vardag med "paus-metoden"!

Malin Stresscoach tipsar: Så hanterar du en stressig vardag med "paus-metoden"!

Svårt att få ihop livspusslet?
För mycket “måsten” som snurrar i huvudet?
Svårt att strukturera din dag?

Testa denna enkla och effektiva metod som kallas PAUS-METODEN som jag ofta använder med mina klienter. Denna metod kan du använda för att MINSKA STRESS i vardagen - testa och efter några gånger kommer tankesättet av sig själv

P: Prioritera

A: Acceptera

U: Underlätta

S: Slappna av


  1. PRIORITERA

Många upplever stress när man känner att ”man inte har koll”. En bra start är därför att börja prioritera, skriva att-göra-listor, sänka ambitionsnivån, stryka det som inte verkligen är nödvändigt just idag och försöka delegera. Just att sänka ambitionsnivån och verkligen bara prioritera saker som är nödvändiga är A och O. Om det sen finns mer tid så kan man lägga på ytterligare uppgifter.


  1. ACCEPTERA

Stress kan ofta komma av att man vill ha kontroll och ställer höga krav på sig själv. Träna dig på att acceptera att du inte kommer att hinna allt, men att det är helt ok ändå! Acceptera och släpp sådant som ligger utanför din kontroll. 

Acceptera att allt inte kommer att bli “perfekt”, men det kommer att bli ok och det räcker och du slipper “slå knut på dig själv”. 


  1. UNDERLÄTTA

Om vi har höga krav på oss själva vill vi ofta också göra saker perfekt och lite bättre och svårare än det behöver bara. Hur kan du hitta good-enough? Träna också gärna på att be folk i din omgivning om hjälp för att underlätta, du kommer märka att dom allra flesta bara blir glada av att få hjälpa till.

Vad kan du hitta för sätt att underlätta på jobbet? (be om hjälp av kollega, prata med chefen osv) Hemma? (Be någon om hjälp att hämta barnen på dagis så du kan jobba ostört en dag? städhjälp? köpa hem färdiga matkassar? Göra mackor på kvällen till barnen istället för storkok? osv..)


  1. SLAPPNA AV

Ta det lugnt! Testa att inte alltid göra alla saker på din lista, du kommer märka att allt funkar utmärkt ändå även om någon punkt är kvar på kvällen och att det inte var sådär livsviktigt ändå. Det kommer en dag imorgon också. Och om du känner dig stressad - kom ihåg att stressen i sig inte är farlig utan att det är bristen på återhämtning som är ohälsosam.


Testa PAUS-metoden nästa gång stressen smyger sig på.