återhämtningstips-träning-beatyourbest

Helena Falk ger sina bästa återhämtningstips

Det känns naturligt att ju hårdare man tränar desto bättre blir man. Det stämmer förvisso, men bara om man tillåter kroppen att återhämta sig tillräckligt mellan passen. Annars riskerar man istället att bryta ner kroppen. Återhämtning är något som ofta glöms bort tyvärr!

Tränar man efter egen plan brukar man sällan ha en övergripande bild för att skapa rätt variation. Det leder ofta till att man stannar i sin utveckling. Man tenderar att undvika svårare övningar och fastnar lätt i ett mönster där utmaningen blir för liten för att man ska komma vidare. För en långsiktig och hållbar utveckling behöver vi ständigt utmana oss, det gäller all form av träning, kondition som styrka.

Det är här en coach eller ett bra program kan göra skillnad. För bästa resultat behöver du en plan där upplägget är anpassat för dagen, för veckan och för månaden. Passen ska vara utformade så att rätt muskelgrupper belastas eller får vila samt att du över tid får en utmanande belastning. 

Var noga när du väljer coach och program så att du får hög kvalité och rätt kunskap bakom. 

Mina bästa återhämtningstips :

  1. Var ärlig mot dig själv när du bestämmer vilken nivå du kan lägga träningen på. Hinner du klämma in 4 pass så som din vardag ser ut? Se helheten så att du tar med i beräkningen ”dolda fällor”, tex stress på jobbet eller annat som påverkar din energi. 
  2. Varva ned ordentligt efter tuffa workouts där du haft mjölksyra. 15-20min i lugnt prattempo. Det underlättar för att skölja ut mjölksyran som kroppen annars måste jobba hårt med kommande dygn, vilket bla bidrar till sämre sömn.
  3. Prioritera sömn. Se till att investera i en skön säng och var noga med sömnrutiner.
  4. Slarva inte med kosten, se till att äta tillräckligt för den typ av träning du ska utföra.
  5. Återhämtningsmål! Bör intas direkt efter passet. Det stärker immunförsvaret och ska främst innehålla lättupptagliga kolhydrater. En banan och ett glas mjölk fungerar alldeles utmärkt.