Långdistanslopp | Att tänka på inför och under långa lopp

Långdistanslopp | Att tänka på inför och under långa lopp

Här kör vi en guide till dig som har anmält dig till ett motionslopp och vill ha hjälp att skapa de bästa förutsättningarna innan och under loppet. För tekniktips har vi också en löpskola med videoguider här.

Fördelen med att många motionslopp nu fått flytta till hösten är att vi troligtvis slipper den värsta hettan, den som vi nordbor inte är så vana vid och är svårare att hantera under ett långlopp. Att dricka mycket vatten är viktigt oavsett temperatur, dock än mer viktigt ju varmare det är.

Fyll på lagren

Ett par dagar innan loppet är det dags att fylla på dina depåer med mycket vätska, vatten, och ät ordentligt med kolhydrater så som pasta, ris, potatis.

Dessa dagar ska du helst undvika massor av fibrer så som fullkorn och ät hellre ljust än mörkt bröd.

Ät inte så mycket kött och stark mat. Du kan också komplettera med kolhydratladdning sista veckan. Samma dag som loppet är ska du äta fiberfattig mat.

Att köpa kosttillskott kan vara ett bra alternativ om du exempelvis har svårt att få in viktiga vitaminer och mineraler i dina måltider.

Timmarna innan start

Förbered dig med vätska och ex någon gel eller bar. Men här är det också bra om du har testat dig fram till vad som fungerar för dig inför ett träningspass så ex inte din mage protesterar. Ha som regel att du äter och dricker lite men ofta istället för mycket och sällan inför loppet.

Under loppet

Här är bra att fylla på energinivån var 20-30 minut i form av sportdryck och vatten. Komplettera gärna med gel/liquid och börja hellre att fylla på i tid för att spara dina egna uppladdade depåer så länge som möjligt.

Ett annat tips är att ha med någon form av belöning som du verkligen gillar. Välj en bra tidpunkt för denna utvalda belöning, som ex en godisbit. Påverkar framförallt det mentala.

Efter loppet

Fyll på!! Återhämtningsdryck, bananer, russin… coca cola! Här är det viktigast att du får i dig energi snabbt för att återhämtningen ska bli så bra som möjligt.

Kolla in vår kosttillskott för löpare guide för heta tips kring näring.

Lycka till med alla förberedelser och testa dig fram till din bästa uppladdning och genomförande.

//Paulina Orell Sahlberg - Löpskolan