YOGOBE: Kom igång med yoga som nybörjare!

YOGOBE: Kom igång med yoga som nybörjare!

Kom igång med yoga som nybörjare!

Att börja yoga kan kännas svårt och skrämmande till en början, precis som med allt nytt du tidigare inte testat. Därför har vi på Yogobe listat några tips i denna artikel som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komma igång med yoga hemma. Kom ihåg - yoga är för alla. Det gäller bara att hitta det som passar dig!

  1. Allting räknas

Ett yogapass behöver absolut inte innebära att du ska spendera timmar på din matta. Det viktigaste är att du gör något, inte hur länge du gör det. Vissa dagar kanske du finner 3 minuter till din yogapraktik, andra dagar 15 minuter och ibland längre än så. Regelbundenheten är nyckeln till att uppleva fördelarna med en yogapraktik - inte längden på dina pass.

  1. Lyssna på kroppen

I din yogapraktik är det viktigt att du utgår från dina egna förutsättningar och hur din dagsform är just idag. Det är viktigt att hitta balansen mellan aktivitet och vila - en fysiskt krävande yogapraktik eller annan träning såsom löpning mår bra av att kompletteras med lugnare yoga, avslappningsövningar och meditation för att ge kroppen en chans till återhämtning.

  1. Anpassa positioner

Det är viktigt att modifiera positioner efter din kropp och dina förutsättningar. Försök att lyssna på kroppens signaler istället för att stirra dig blind på hur en viss position “ska” se ut. Vi alla ser olika ut och har olika förutsättningar, vilket alltså innebär att positionerna kommer att variera mellan personer.

  1. Hitta rätt förutsättningar för din praktik

Som nybörjare kan det vara skönt att praktisera yoga i en tyst atmosfär där du kan vara i lugn och ro utan att bli störd. Skapa gärna en mysig hörna hemma om du har möjlighet till det - dock så ska inte bilden av den “perfekta” platsen eller tiden bli ett hinder. Att yoga mitt i vardagsrummet med ljud från TV eller familjemedlemmar kan vara det som är tillgängligt för dig och det är precis lika bra!

  1. Investera i en yogamatta

En bra yogamatta kommer att hjälpa dig i din praktik och också göra det roligare att praktisera. Vid dynamisk yoga är en matta med bra grepp att föredra, och vid lugnare yogaformer kan tjockleken eller materialet vara viktiga punkter att titta på. Även andra hjälpmedel, så kallade props, såsom block, bälten och bolster kan vara bra att investera i om du vill ha en regelbunden yogapraktik.

  1. Lägg tid på att hitta andningen

Andningen är en väldigt stor del av yogan och även ett viktigt verktyg för vårt välmående. Det kan kännas svårt till en början, men gör ditt bästa för att ge dig tiden att faktiskt hitta in till en medveten andning. Andningen är också ditt kvitto på att du inte går för långt eller djupt i yogapositionerna - om andningen stakar sig och det blir svårt att ta långa andetag är det ett tecken på att du gått för långt och bör backa.

Om Yogobe

Yogobe är Nordens ledande digitala tjänst för yoga, träning och hälsa. Yogobes vision är att alla ska ha tillgång till verktyg för hållbar hälsa - såväl fysisk som mental och själslig. Tillsammans med ledande instruktörer, lärare, experter, terapeuter och psykologer erbjuder vi ett videobibliotek med +2000 videor samt program, playlists och utmaningar inom allt från yoga, meditation och mindfulness till styrketräning, löpträning, fysioterapi, stresshantering och mycket mer.

Vill du prova Yogobe gratis i 30 dagar? Klicka här för att komma till ett exklusivt erbjudande.