Samarbetspartner i fokus: BYCURAM

Samarbetspartner i fokus: BYCURAM

Koppning nu för egenbehandling 

Vad tänker du på när du hör ordet koppning? En helt vanlig mugg, eller kanske tänker du på de där schyssta ringarna som Michael Phelps hade på ryggen när han simmade under OS 2016? Eller kan det vara när skådespelerskan Gwyneth Paltrow visade upp röda ringar matchat på röda mattan 2004? Koppning har funnits i tusentals år men har först på senare år blivit mer allmänt känt i västvärlden.

Koppning är en av de mest använda traditionella alternativmedicinska metoderna och har använts i Kina i flera tusen år för behandling av stela axlar, svullna ben, värk osv. Det har utvecklats olika koppningsmetoder och idag används koppning över stora delar av världen. 

Koppning fungerar som omvänd massage där man istället lyfter upp huden och bindväven genom det vakuum som skapas av kopparna. Detta ökar blodcirkulationen, aktiverar lymfsystemet och minskar stagnation. På så sätt kan koppning påverka kroppens egen läkning och återhämtningsförmåga. 

Det nystartade svenska varumärket Curam lanserade förra året ett koppningskoncept baserat på den uråldriga traditionen men anpassad efter den moderna människans aktiva och hektiska livsstil. Vi fick en pratstund med Marie Jansson som är grundaren bakom Curam, och numera samarbetspartner till Yogobe.

- Varför startade du Curam?

Jag lever ett väldigt aktivt liv och har gått på professionella koppningsbehandlingar regelbundet under de senaste tio åren, vilket har fått en väldigt positiv inverkan på min kropp och allmänna välbefinnande. Jag har lossat på en mängd olika spänningar som orsakade smärta och oflöde i kroppen, och upplever betydligt färre sjuktillfällen. Jag känner också att koppning har bidragit till ett mer balanserat sätt att leva och ett generellt ökat välbefinnande. 

2018 fick jag ett koppningsset från en kompis som rest runt i Asien och började koppa mig själv. Eftersom min största passion är att åka skidor passade det perfekt för mig att kunna koppa mig själv i duschen efter en dag på berget och upplevde att stumheten i trötta skidben blev mycket mindre och på så sätt fick jag bättre kontakt med musklerna dagen efter. Jag började också koppa mig efter en lång dag framför datorn och kände direkt hur spänningar och stress släppte. Det var här jag insåg att man kan använda sig av koppningsterapi lika bra hemma som i behandlingsrummet. Men designen på de koppar som fanns tillgängliga var inte så estetiskt tilltalande och inte heller var alltid materialet optimalt att använda direkt på huden, såsom gummi. Det var då jag bestämde mig för att skapa en egen lösning så att fler skulle få upp ögonen för traditionen och få möjlighet att ta del av alla de positiva effekter koppning kan ge!

I många fall upplever jag att återhämtning och self-care ibland tenderar att komma på efterkälken när man försöker hinna med allt, och att den fysiska träningen istället får mest fokus. Jag ville alltså skapa en snygg produkt som är enkel att använda och ta med sig vart man än går. Koppning som du kan använda både i hemmet och utanför, ute på språng eller varför inte på jobbresan. 

Lifestyle konceptet började växa fram och till slut hade jag produkten som är Curams koppar idag, clean design, enkla att använda och ta med sig, och tillverkade av 100% miljövänligt silikon. Jag har  även tagit fram olika program anpassade för olika målgrupper och livsstilar, för att på ett enkelt sätt lära ut och inspirera till lite self-care. 

BYCURAM

https://bycuram.com/sv/program/

Här kan du se alla våra koppningsprogram. Mina personliga favoriter är vårt program för skidåkare, yogis och löpare, och såklart vårt “office break” program, perfekt att utföra under tiden du jobbar. 

Jag vill också rekommendera “hand och vrist” programmet för dig som skriver mycket eller sitter vid datorn. Eller för dig som har ett aktivt arbete på fötterna, prova programmet för just fötterna “trötta fötter” eller “Beauty Pros”.  

Marie, du som är en koppnings-fantast, hur använder du Curams koppar idag och vad gör de för dig?

Jag använder kopparna i samband med det mesta och för det mesta.:) Men oftast bara ett par minuter per tillfälle. Efter träningen, i duschen, för att hjälpa kroppen att återhämta sig, vid datorn för att mjuka upp stela muskler och massera trigger points. Jag använder de i morgonduschen för att hjälpa kroppen vakna upp på ett bra sätt och mjuka upp bindväven som lätt kladdar ihop under natten vilket gör en liten stelare. Ibland koppar jag mig även innan träning för att värma och mjuka upp musklerna och bindväven, perfekt innan yogan för att komma in i positioner på ett mer behagligt sätt! Och ibland koppar jag mig på kvällen för att komma ner i varv och låta kroppen slappna av, genom att dra ned energin och fästa de statiska kopparna under fotsulorna, ett par på vaderna och gärna ett par under nyckelbenet för att lugna och vidga andetaget efter en eventuell hektisk dag.

- Vad är det som händer i kroppen när man koppar sig?

När man placerar koppen mot huden och pressar ihop den samtidigt som den har kontakt med huden, uppstår ett vakuum, detta lyfter upp huden och bindväven som i sin tur kickar igång blodcirkulationen och lymfcirkulationen. Koppnings fungerar således som en djupverkande bindvävsmassage. Eftersom god blodcirkulation och lymfcirkulation är väldigt betydelsefullt för att kroppen ska må bra innebär koppning flera positiva effekter för hälsan. Dessa innefattar bland annat lymfdränage, vilket innebär att man kan hjälpa lymfan att forsla ut slaggprodukter ur systemet och på så sätt stärka kroppens immunsystem. Koppning sägs hjälpa väldigt väl mot celluliter, då förtätad bindväv tillsammans med dålig blodcirkulation är den huvudsakliga orsaken till att kroppen bildar så kallad cellulit hud. Koppning kan därför vara en effektiv behandling för förbättrad hudstruktur och en upprensning av huden.

Det negativa trycket från koppen tvingar syrerikt blod att strömma in i området och hjälper till att frigöra spänningar, vilket kan motverka stela muskler och stagnationer, flödet som skapas när cirkulationen ökar kan hjälpa kroppen till snabbare återhämtning och läkning, förbättra uthållighet, och då både bindväven och muskler kan påverkas kan koppning leda till ökad smidighet och flexibilitet, och mycket annat. 

-Ni har tagit fram två olika modeller, vad är det för skillnad på dem? 

Med Curams massage koppar kan du använda dig av både statisk och dynamisk koppning beroende på ditt behov och vad du föredrar. Med statisk koppning låter du koppen vara kvar på ett och samma ställe och låter den göra jobbet åt dig. Curam Static massage kopp används enbart för statisk koppning och är designad för att kunna fästa på mindre kroppsområden såsom nacke, axlar, handflator, fotsulor, vrister men passar lika bra för större områden. Curam Dynamic massage kopp kan användas för både statisk användning - passar bäst för större områden såsom ben, rygg, rumpa och mage. Samt för dynamisk användning, när du låter koppen sakta glida över huden upp och ned eller från sida till sida. Väldigt bra för bindväven och för en effektiv utrensning av slaggprodukter. För glideffekt behöver du antingen använda olja på torr hud, förslagsvis Curam Body & Massage olja med ingredienser som förstärker koppningens effekt, alternativt i duschen - duschcreme. Ofta låter jag ett par statiska koppar sitta still på ett ställe ex vaden samtidigt som jag koppar mig dynamiskt på låret och rumpan. Sedan byter jag bara plats och kör någon minut igen. På så sätt kan du behandla flera ställen samtidigt. 

Ni ska lansera en rörelseklass till hösten, Curam Recovery® berätta mer!

Curam Recovery® är en rörelseklass där vi integrerar Curams statiska koppar i olika positioner. För att effektivt släppa på spänningar, öka flexibilitet & rörelse, förbättra cirkulationen, öka vätskeflödet samt hjälpa kroppen till bättre balans och snabbare återhämtning. Curam Recovery® kommer att ge dig en djup bindvävsmassage och 

är ett bra komplement till mer fysisk träning och hjälper till att skapa närvaro, avslappning och att återhämta kroppen. När din kropp hamnar i ett mer balanserat tillstånd med mindre spänningar och ökat flöde kommer kroppens alla system att samverka bättre. Du kommer uppleva bättre kontakt med dig själv och hamna i ett mer kreativt, avslappnat och tillfredsställande tillstånd. Med bättre balans kommer din kropp även att kunna tillgodose din övriga träning på bästa sätt och hjälpa dig till att nå din fulla potential.

Upplägget av klassen är gjort så att det ska tilltala en stor publik i alla åldrar, nivåer och fysiska förutsättningar.

-Nu har vi lärt oss lite om koppningens historia, hur man kan använda koppning i sitt vardagliga liv och vilka positiva egenskaper det kan medföra, är det här den heliga graal som västvärlden saknat mot stela kroppar och ömma muskler och leder?

Jag är försiktig med att utlova mirakel och som med allt för att må bra handlar det om underhåll, och en fråga om tycke och smak. Men med över 10 års koppnings erfarenhet anser jag att metoden är ett otroligt bra medel att använda sig av för att främja långvarig hälsa och minska många av våra moderna besvär. Koppning är en väldigt viktig del i min vardag för att må bra och ta hand om min kropp, och lika viktigt för mig är det nu att sprida kunskapen om koppning vidare och visa på att det både är ett enkelt och effektivt sätt!

Så mitt råd är att testa koppa dig själv, det kostar inte skjortan och du kan göra det samtidigt som du jobbar eller sitter i soffan. Det ska vara enkelt att ta hand om dig själv och må bra!