Löpskola för nybörjare del 1

Löpskola för nybörjare del 1

Löpskola för nybörjare steg 1 är en start för dig som inte kört så mycket löpskolning tidigare.

För att förbättra och effektivisera ditt löpsteg finns det en del olika faktorer du bör ta hänsyn till. Balans, koordination, spänst, stabilitet och styrka är grundpelarna till att bli en bättre löpare och kunna förbättra dina löptider när själva konditionsdelen pikar.

Genom att sänka farten får du lättare kontroll över tekniken och kan påverka den till din fördel. Här nedan kommer tre grundövningar inom löpskolning du ska köra för att förbättra din balans, koordination och stabilitet samt utveckla din spänst och styrka.

 Övningen går ut på att höja knälyftet och sträcka ut steget ordentligt med kontroll för att överdriva löpsteget maximalt. Se till att fortsättningarna blir så aktiva som möjligt.

Samma tankesätt och hållpunkter som första övningen men nu utmanas du av en studsversion som sätter större krav på din spänst och koordination.

Slutligen tar vi samma övning en nivå till och lägger till en kick så baklåren får stimulans, men framförallt större häv på benet vid fotisättningen vilken ställer högre krav på träffen.

Utför övningarna 2- 3 x 20- 30m med gåvila.

Gemensamt för alla löpskolningsövningar är att hålla en god kroppsposition där du tänker att du är över två meter lång samt har foten förspänd (tänk att du har en osynlig fiskelina som binder fast lilltån i knät).

Mer långdistanslöpning tips här och tips på kosttillskott för löpare här.