Mia Andersson Blomgren tipsar om 5 Proteinrika mellanmål
- Kesobägare med frukt och bär.
I en liten burk, blanda 2 dl keso med 1 dl naturell lättyoghurt. Smaksätt med kanel eller vaniljpulver (valfritt). Addera 0,5 dl valfria frysta bär och en halv skivad banan.
Energi: 266 kcal
Protein: 29 g
Fett: 4 g
Kolhydrater: 25 g
- Äggmacka med tomat
Stek ett helt ägg och två äggvitor i en stekpanna. Bred en valfri skiva bröd (Beräkningen nedan utgår från att man använder en dubbelmacka av Hatting "Rågbitar") med 1 msk färskost, toppa med ägget och ett par skivor tomat eller annan grönsak. Toppa med ytterligare en skiva bröd och paketera mackan i folie eller placera i en liten matlåda. Matigt och gott!
Energi: 303 kcal
Protein: 20 g
Fett: 12 g
Kolhydrater: 26 g
- Tropisk smoothie
Mixa 1 dl frusen mango, 0,5 dl hallon och 2,5 dl naturell kvarg (eller sockerfri med vaniljsmak). Toppa med en urgröpt passionsfrukt för lite lyx! Ta med dig din smoothie i en glasburk med lock exempelvis.
Energi: 313 kcal
Protein: 33 g
Fett: 2 g
Kolhydrater: 29 g
- Bananpannkaka
Mixa en halv mogen banan med 2 ägg. Stek på låg värme i en stekpanna. Servera med 1 dl keso och 1 dl bär. Jättegod kall som varm, så går definitivt att ha med sig som matlåda.
Energi: 309 kcal
Protein: 28 g
Fett: 14 g
Kolhydrater: 16 g
- Proteinbröd med kalkon
Proteinbröd med chiafrön (se recept HÄR) och toppa med 2 tsk färskost och 50 g kalkonpälägg. Packa in i folie och njut på bussen efter träningspasset!
Små frallor på bakplåtspapper, men det går även att dubbla receptet och göra bröden i långpanna eller i en bakpappersklädd bakform. Tänk på att baktiden kan påverka baktiden om du gör på annat sätt än det föreskrivna. Generellt sett: mer smet och "djupare" form desto längre tid krävs i ugnen.
INGREDIENSER (4 ST FRALLOR)
2,5 dl naturell lättkvarg
2 dl havregryn
1 msk chiafrön (alternativt linfrön)
1 msk pofiber
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Valfritt: smaksättning som sötningsmedel, honung, kanel, essenser etc.
GÖR SÅ HÄR:
Ställ ugnen på 180 grader.
Rör samman alla ingredienser tills du får en jämn smet.
Forma smeten till 4 runda bollar som du placerar på en bakpappersklädd ugnsplåt och varsamt plattar till något. Strö eventuellt över lite frön eller havregryn som dekoration.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15-18 minuter. De ska bli lätt gyllene på utsidan, men passa dig så de inte blir torra!
Ät dem hela eller dela på mitten för en mer klassisk macka.
NÄRINGSVÄRDE 1 FRALLA
Energi: 135 kcal
Protein: 11 g
Kolhydrater: 16 g
Fett: 3 g