YOGOBE: Vad är Yoga Nidra?

YOGOBE: Vad är Yoga Nidra?

Vad är Yoga Nidra?

Med yoga nidra, som också kallas den yogiska sömnen, får du avslappning på riktigt. Det är en guidad meditationspraktik som ofta används för bättre nattsömn eller lättare insomning. Oftast utförs den liggande på rygg och du guidas in i ett tillstånd mellan vakenhet och sömn vilket gör att kroppen slappnar av på djupet.

Yoga nidra har sina rötter i kroppsscanning – en uråldrig tantrisk teknik där du fokuserar din uppmärksamhet på olika kroppsdelar. Yoga nidra är alltså medveten avslappning, och vissa hävdar att 60 minuters yoga nidra är lika effektivt för återhämtning som tre timmars sömn. Det är en djupavslappning som du inte uppnår på samma sätt med andra meditationsövningar.

Yoga nidra kan anpassas efter olika behov och syften såsom för att få fokus eller öka din energi. Det allra vanligaste är att man praktiserar yoga nidra för att sova bättre. Yoga nidra kan hjälpa dig att somna bättre, men sänker också stressnivåer i kroppen som kan orsaka sömnproblem.

Några av de många fördelarna med yoga nidra är minskad stress, lugnande för nervsystemet samt fysisk och mental återhämtning.

Så fungerar det:

Yoga nidra praktiseras som tidigare nämnt i liggande position – savasana eller död mans position. Du guidas av din lärares röst och fokus flyttas runt i kroppen på olika sätt, det skapas en rotation av sinnet. Denna rotation tillåter ditt sinne att vila och det är först då man kan gå in i det fullständigt avslappnade tillståndet. Utöver kroppsscanningen ingår det ofta visualiseringar i yoga nidra för att komma in i en djupare avslappning.

Många gånger kan det vara så att du bara kommer ihåg delar av guidningen efter avslutad yoga nidra – det är helt normalt. Om du somnar är det självklart okej då det också ger dig fördelar – men det allra bästa är om sinnet är vaken, och kroppen “sover”. Här finns inga rätt eller fel, yoga nidra kan praktiseras på flera olika sätt och passar alla.

Tips vid praktik av Yoga Nidra:

Skynda långsamt

Om du inte är van vid meditation och avslappning kan det kännas svårt till en början. Tankarna tar över och fokuset hamnar någon annanstans. Detta är helt normalt och händer dom flesta – kom ihåg att din hjärna behöver tränas på samma sätt som din kropp. En tips är att göra samma yoga nidra flera gånger då det kan hjälpa dig att lättare komma in i det avslappnade tillståndet.

Förbered dig och skapa bra förutsättningar

Förbered dig för att komma ner i varv genom exempelvis några lugna yogapositioner eller en andningsövning. Genom att göra detta hjälper du sinnet att komma ner i kroppen istället för att vara uppe i huvudet. Skapa också rätt förutsättningar genom att stänga ut störningsmoment – kanske genom att sätta på dig ett par hörlurar eller lägga dig i ett lugnt rum.

Testa dig fram

Vi gillar alla olika så testa dig gärna fram genom att prova olika yoga nidras och olika lärare. På Yogobe finns massor av guidade yoga nidras online.

Ligg skönt

För att verkligen kunna slappna av på djupet och kunna släppa spänningar behöver kroppen kunna vara helt avslappnad. Det är alltså viktigt att du ligger skönt och då kanske du behöver använda olika props.

  • Ge nacken stöd genom en tunn kudde under huvudet.
  • Många upplever att det är skönt att ha en kudde eller ett bolster under knäna som avlastar ryggen.
  • Lägg en filt över dig för att inte bli kall.
  • Stäng ute allt ljus genom att lägga en ögonkudde eller liten handduk över ögonen.

Om Yogobe

Yogobe är Nordens ledande digitala tjänst för yoga, träning och hälsa. Yogobes vision är att alla ska ha tillgång till verktyg för hållbar hälsa - såväl fysisk som mental och själslig. Tillsammans med ledande instruktörer, lärare, experter, terapeuter och psykologer erbjuder vi ett videobibliotek med +2000 videor samt program, playlists och utmaningar inom allt från yoga, meditation och mindfulness till styrketräning, löpträning, fysioterapi, stresshantering och mycket mer.

Vill du prova Yogobe gratis i 30 dagar? Klicka här för att komma till ett exklusivt erbjudande.